
AK Parti’nin Malatya’daki siyasi geleneğinde derin bir iz bırakmış, 23., 24., 25., 26. ve 27. dönem milletvekili olarak görev yapmış olan Öznur Çalık, uzun yıllar boyunca sadece bir siyasetçi değil, aynı zamanda Malatyalıların “Abla”sı olarak gönüllerde yer edinmiş bir figür haline geldi. Hem partililer hem de vatandaşlar nezdinde saygınlığıyla, çalışkanlığıyla ve samimiyetiyle bilinen Çalık, özellikle Malatya halkıyla kurduğu güçlü bağ sayesinde partinin şehirdeki en etkin isimlerinden biri olmuştu.
Ancak son dönemde AK Parti’den seçilmiş bir milletvekilinin, Öznur Çalık’ın yıllar süren emeğini ve mirasını silmeye yönelik dikkat çekici hamleleri, kamuoyunda rahatsızlık ve hatta tebessümle karşılanıyor. Parti tabanında ve Malatya halkında güçlü bir karşılığı olmayan bu milletvekilinin, Çalık’ın adını dahi anmaktan çekinmesi, hatta onun başarılarını ve sembolik kimliğini yok sayma çabası birçok kesim tarafından “komik”, “nafile” ve “siyasi bir özgüven eksikliği” olarak değerlendiriliyor.
Öznur Çalık’ın Ardında Bıraktığı Güçlü İz
Öznur Çalık, Malatya siyasetinde özellikle sosyal projeler, sağlık yatırımları, kadın hakları ve dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarıyla adından sıkça söz ettirdi. Sadece siyasi bir figür değil, aynı zamanda bir gönül insanı olarak da anıldı. Çalık’ın “Abla” olarak benimsenmesi, onun halka yakınlığı ve samimi üslubundan kaynaklandı. Bu aidiyet duygusu, herhangi bir siyasi propaganda ya da PR çalışmasıyla değil, doğrudan sahadaki emeği ve istikrarlı iletişimiyle inşa edildi.
İsmini Dahi Anmaktan Kaçınıyor
Bugün ise AK Parti’nin mevcut milletvekillerinden birinin, bu güçlü mirasla adeta bir hesaplaşma içerisine girdiği gözlemleniyor. İlginç olan şu ki, bu isim kendi ilçesinde dahi yeterince kabul görmeyen, sahada ismi karşılık bulmayan ve halkla sıcak bir bağ kuramamış bir figür. Ancak buna rağmen kendisini Öznur Çalık’ın yerine koyma, onun geçmişteki rolünü devralma hatta onu unutturma çabası içinde olduğu görülüyor.
Kulislerde konuşulanlara göre, bu milletvekili, resmi programlarda veya parti toplantılarında Öznur Çalık’ın ismini geçirmemeye özellikle dikkat ediyor. Sosyal medya paylaşımlarında ve kamuoyu açıklamalarında, Çalık’ın yıllar süren emeklerini görmezden gelme eğilimi bariz bir şekilde hissediliyor. Ne var ki bu çabanın kamuoyu tarafından ciddiye alınmadığı ve tam tersine ironik bir şekilde yorumlandığı ifade ediliyor.
Parti Tabanı ve Malatyalılar Ne Diyor?
Parti içinde ve teşkilat kademelerinde bu tavır hoşnutsuzluk yaratmış durumda. Çalık’ın yıllarca birlikte çalıştığı isimler, bu tavrı “nankörlük” olarak değerlendiriyor. Bazı partililer, “Öznur Hanım’ın gölgesinde bile olamaz” diyerek mevcut milletvekiline tepkisini dile getiriyor. Öte yandan Malatyalılar da sosyal medya paylaşımlarında ve halk arasında bu durumu “komik bir çaba”, “kendini dev aynasında görmek” ve “karşılıksız bir mücadele” olarak nitelendiriyor.