Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Taştepe Mahallesi’nin geçmişteki sorunlu yapısına dikkat çekerek, bölgenin kentsel dönüşümle yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi. ER TV’de katıldığı programda konuşan Taşkın, Taştepe’nin yıllarca güvenlikten belediye hizmetlerine kadar birçok açıdan ihmal edildiğini belirtti.
“Taştepe’yi bilmeyen yoktur. Kuş kafesi evler, daracık sokaklar, polis aracı gitmez, itfaiye aracı gitmez, belediyenin çöp toplama aracı gitmez, ambulans girmez. Ama her türlü yanlış işin kendine mekân bulma fırsatının, imkânının en çok olduğu mekanlar, yerler.” sözleriyle bölgedeki çarpık yapılaşmanın doğurduğu riskleri vurgulayan Başkan Taşkın, mahallede kamu düzeni açısından da ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Taşkın, Taştepe’nin Malatya için ciddi bir dönüşüm projesi olduğunu söyleyerek, bu sürecin kendileri için büyük bir mücadeleye dönüştüğünü anlattı:
“Buranın dönüştürülmesi, tek başına sadece Taştepe’nin dönüştürülmesi Malatya için korkunç bir kazanımdır. Ben eski halini çok iyi biliyorum. Öyle bir mahalleden nasıl bir mahalle çıkıyor. Belediyenin camından Taştepe’yi her gün 50 defa izliyorum.”
TAŞTEPE’Yİ BAYRAM TAŞKIN BOŞALTMIŞ!
Dönüşüm kararını Bakan Murat Kurum’la yaptığı görüşmede üstlendiğini belirten Başkan Taşkın, “Dedim sayın Bakanım Taştepe’ye biraz müsaade edelim. Taştepe’nin sorumluluğunu ben alıyorum. Bak dedi büyük laf aldın. Sayın Bakanım bana bırakın dedim.”
Süreçte ciddi zorluklar yaşandığını ancak pes etmediklerini vurgulayan Başkan Taşkın,:
“Muhtarımla belki de mahallede 10 tane toplantı yaptık. Hakaretler, küfürler, tehditler, beddualar havada uçuşuyor. Devlet malımıza çöküyor böyle kontrolsüz kişiler. Ama yılmadan bıkmadan usanmadan tek tek bu arkadaşları ikna ettik.” dedi.
Taşkın, vatandaşların mağdur olmaması için büyük bir organizasyon yürüttüklerini belirterek, evlerin taşınmasından kira desteğine kadar her detayı belediyenin üstlendiğini açıkladı:
“Depolar bulduk, yüzlerce evi depolara taşıdık. Kiralarını verdik, götürdük ayarladık evleri yerleştirdik. Kimisinin kirasının depozitosunu verdik, kiminin çocuğunun servis parasını verdik. Ailelerin bir kısmını konteyner kentlere yerleştirdik. Belediye olarak karşıladık.”
Başkan Taşkın’ın açıklamaları, Taştepe’deki dönüşüm sürecinin yalnızca fiziksel bir yenileme değil, aynı zamanda kamu düzeninin yeniden inşası açısından da kritik bir adım olduğunu gözler önüne serdi.
>> EBUBEKİR ATİLLA
